Ogräs med Erik
Ogräs med Erik - en video-serie om våra vanligaste ogräs i lantbruket (och hur du blir av med dem)
Ogräs. Ger det dig också huvudbry?
Men, vad vet du om våra vanligaste gräsogräs i lantbruket? Hur ser de ut? Hur påverkar ogräs ditt fält och din skörd? Hur ska du förhindra dem? Vilket ogräsmedel ska du använda?
Låt inte en hög skörd gå förlorad!
I serien Ogräs med Erik delar Erik med sig av kunskap och tips på vad du ska tänka på gällande din ogrässtrategi mot gräsogräs!
På 2 minuter blir du redo! Följ med ut i fält med Erik.
Flyghavre
Flyghavre liknar odlad havre och har en yvig hängande vippa. Flyghavre är ofta flera decimeter högre än grödan.
Flyghavrens frö kan ligga i fröbank under många år i väntan på ett bra tillfälle att gro.
Renkavle
Ofta ser man plantor från renkavle sticka upp som synålar mellan raderna. Strax innan axgång i höstvete går renkavlen i ax
För att hantera gräsogräset renkavle behövs ett helhetstänk i hela odlingen.
Åkerven
Åkerven har ett utseende med rullade blad samt ett upprättstående växtsätt redan från det att plantan gror. Åkerven trivs framförallt på lätta mineraljordar. Gräsogräset blommar i juni-juli och fröna kan ligga i fröbanken i 10 år innan de gror
Kvickrot
Kvickrot har en hårig blad och växer ofta fläckvis i fält. Att gräva upp rötterna för att där hitta stolonerna är också ett säkert sätt att identifiera kvickrot.
Förekommer i hela Sverige
Vitgröe
Vitgröe har ett V-format blad som utseende vid uppkomst, med ett lite krypande växtsätt. Vitgröe bildar en matta i botten under grödan och själ mycket vatten och näring.
Losta: sandlosta och luddlosta
Sandlosta och luddlosta har yviga vippor som sticker upp genom grödan i samband med axgång. Du hittar sandlosta och luddlosta på lätta mineraljordar, ofta i närheten av fältkanten.
Hönshirs
Hönshirs ser lite ut som majs i miniatyr. Hönshirs har bredare och kortare blad jämfört med andra gräsogräs. Övervintrar inte utan gror endast på våren.