Nytt maltkorn godkänt efter tuffa tester | Syngenta

You are here

Nytt maltkorn godkänt efter tuffa tester

Nyhet - Utsäde
19.06.2017
Laureate

Brittiska IBD (Institute of Brewing and Distilling) har gett fullt godkännande till den nya maltkornsorten Laureate. Laureate kan därmed sälla sig till en grupp av välkända sorter som Propino, Quench, KWS Irina och RGT Planet.

Ett så kallat ”full approval” från Brittiska IBD innebär att sorten kan användas till destillering och bryggeri vilket i sin tur innebär stora exportmöjligheter för svenska lantbrukare till de stora bryggerihusen i UK. 

Att få nya sorter godkända är en lång process då det är många egenskaper som ska utvärderas eftersom sorten måste hålla jämn kvalitet i odlingen och dessutom fungera i bryggeriprocessen. IBD testar max 5 sorter varje år och 1000 ton korn måste ställas till förfogande för test. 

Bra odlingsegenskaper

Ur odlingssynpunkt utmärker sig Laureate genom att den har en särskilt stabil och hög avkastning när den testats runt om i Europa. I Sverige var Laureate den högst avkastande sorten i Skåne 2016 (relativtal 111, över 10 % mer än referenssorten) och visade dessutom ett väldigt starkt resultat i de obehandlade leden vilket tyder på en i grunden stark sjukdomsprofil. 

”Det är en fantastisk sort som vi kan erbjuda, Laureate har en stabil avkastning, attraktiva odlingsegenskaper och säker avsättning”, menar Carsten Lundsteen som är utsädeschef på Syngenta i Norden, och fortsätter. 

”Vi är stolta över att ha lyckats förädla fram en toppsort som kan blir en bra efterträdare till Quench och Propino som dominerat marknaden i många år”, fortsätter han.

Laureate kommer finnas i begränsad mängd 2018 med en full lansering 2019.