Se spannmålsåret 2019 på 3 minuter | Syngenta

You are here

Se spannmålsåret 2019 på 3 minuter

Nyhet - Utsäde
22.01.2020

Sällan har vi skådat så stora spannmålsskördar som under år 2019! Gör dig redo för säsongen 2020 redan nu. Läs mer och se resultaten från tre spannmålsodlare, där svampstrategi med Elatus Era resulterade i en skörd på över 11 ton! 

Varje år drabbas stora spannmålsarealer i Sverige av olika svampsjukdomar. Angrepp som kan leda till kostsamma skördeförluster. De vanligaste svampsjukdomarna som drabbar spannmål är bladfläcksjukdomar, och olika typer av rost. Är våren och försommaren varm och fuktig med riklig nederbörd, är förhållandena extra gynnsamma för svampen.

Obehandlad nollruta

Många blev överraskade när svampangreppen kom år 2019 eftersom våren startade med en ganska kall och torr period som tydligt missgynnade svampsjukdomarna innan vädret slog om. Det är alltid lurigt att på förhand veta hur kraftigt ett angrepp blir och när det startar. Det gäller att planera för framgång från början och inte ta alltför stora risker.

I mitten av juli i 2019 såg vi att svampangrepp exploderade över hela Sverige. Under året utfördes officiella fungicidförsök med olika svampmedel som idag finns på marknaden. Dessa omfattande försök visade ännu en gång att Elatus Era från Syngenta är en mycket pålitlig produkt eftersom den ger ett mycket effektivt och säkert skydd som håller hela bladen fria från angrepp av bladfläcksjukdomar och rost fram till skörd.1 Eftersom det aldrig går att förutspå vädrets makter finns det skäl att planera för en anpassad svampbehandling. Dagens svampmedel, gör spannmålsodlingen säkrare och med Elatus Era, vet du att du inte missat någonting

− Det unika med Elatus Era är att den är så pass bred. Den är inte sämre än andra produkter mot någon sjukdom, men däremot bättre än andra på exempelvis rost., säger Erik Jönsson, Sales and Field Technician på Syngenta.

Flaggblad obehandlat

Hemligheten finns i molekylen

Hemligheten? SOLATENOL™, som är den nyaste SDHI-substansen inom EU med bred effekt mot alla viktiga svampsjukdomar, utgör basen i Elatus-produkterna; Elatus Era och Elatus Plus. Produkten ger grödan ett skydd som håller din gröda frisk längre oavsett säsong, utan att man behöver behandla med andra produkter. Molekylen SOLATENOLTM ger en kraftfull effekt mot svampsjukdomar och har avancerade egenskaper som gör att den fungerar på ett i det närmaste optimalt sett inne i växten vilket ger en bra långtidseffekt.

− SOLATENOL™ är en långdistansare. Den finns kvar längre och i årets försök har det visat sig vara en avgörande fördel. säger Erik Jönsson.

Behandlat med elatus era

En bred försäkring

En vetesort blir ofta populär om den mognar tidigt och avkastar bra och detta gäller för många nya höstvetesorter. Det är inte ovanligt att framför allt brunrost framträder sent på säsongen och är svår att ta höjd för när svampbekämpningen görs innan axgång. Förutom en enastående långtidseffekt, som håller hela bladen gröna längre, är Elatus Era en heltäckande produkt, och en behandling ger ett komplett skydd mot de vanligaste svampsjukdomarna, såsom svartpricksjuka och rost. Rost är en sjukdom som är nyckfull och kan angripa nya såväl som gamla sorter beroende på vilka raser av svampen som dominerar ett visst år. Till exempel är vissa av de nya höstvetesorterna känsliga för just rost.

− Nyckfullheten i rostproblematiken gör att man på förhand inte vet vilka sorter som är känsliga eller resistenta. Ur lantbrukarens perspektiv är det därför en stor fördel att välja en produkt som har både bredden och långtidseffekten. Behandlat med rätt tidpunkt och väl vald dos får man ett heltäckande skydd vid ett enda bekämpningstillfälle,

säger Erik Jönsson.

Ola skördade åover 11 ton

Under våren och sommaren har Syngenta följt tre höstveteodlare i olika delar av Sverige, där de har delat med sig av sina tankar och strategier under säsongen. Vad har då dessa tre lantbrukare gemensamt förutom att de är duktiga växtodlare – jo de testade Elatus Era med stor framgång och höga skördar! Se deras strategier fram till en hög skörd i videon här:

FAKTA: ELATUS ERA

  • Typ av fungicid: SDHI + DMI
  • Aktiva substanser: 75g/l SOLATENOL ™ + 150 g/l Protiokonazol
  • Grödor: Höst- och vårvete, rågvete, råg, höst- och vårkorn.
  • Godkänt antal behandlingar per säsong: 1
  • Godkänd användning växtstadie: Vete, råg, rågvete st 31 – 69 (tidig stråskjutning till avslutad blomning) korn 31-59 (tidig stråskjutning – full axgång)

Källa:
1. Försöksjämförelse: L9-1010, L9-1011, L9-1040A&B L9-1041A&B och L9 1050 2019