Höstveteresan - Hur många ton skördar Johan? | Syngenta

You are here

Höstveteresan - Hur många ton skördar Johan?

Nyhet - Höstveteresan
12.09.2019

Rätt strategi gav bättre avkastning och höga proteinhalter

I slutet av augusti tröskade Johan i Västergötland, en av deltagarna i Höstevteresan 2019, sina sista höstvetefält. Med lite mer regn, särskilt innan midsommar, kunde skörden blivit ännu högre. Men när Johan summerar växtodlingsåret 2019 finns det inte mycket att anmärka på. Hur blev resultatet? Se Johans film i spelaren nedan.

Såväl 2018 som 2019 hade Johan Klostergård fina vetebestånd, men i år fick han betydligt bättre utdelning.

Det har varit ett fantastiskt bra växtodlingsår och strategin som vi haft i år har fungerat väldigt bra, jag är nöjd med både svamp- och gödslingsstrategin. Det enda som vi egentligen haft lite problem med i vetet är tistel.

Hög avkastning och proteinhalt

I år skördade Johan sitt höstvete en månad senare än ifjol. Avkastningen per hektar blev ett par ton högre än 2018 och landade i snitt på 9-9,5 ton.

Fältet som gav minst skörd låg på 8 ton, sedan hade vi ett skifte som gav 10,5 ton. Så vi hade ett litet spann i år också, men med ett betydligt högre snitt. Även proteinhalten var väldigt bra, 12-13 procent,

säger Johan Klostergård

Ifjol gasade man lite väl mycket med åtgärderna, men i år har det varit helrätt och jag har verkligen fått ut skörd!

avslutar han.

Framgångsrik strategi hos alla deltagare

I mitten av augusti skördade en annan av deltagarna i Höstveteresan, Hans-Erik Lorin i Östergötland. Även han märkte en stor skillnad på skörden i år jämfört med ifjol.

Vetet har avkastat bra, runt 10-13 ton per hektar. Vi får se var snittet hamnar. Ifjol hade vi lägre skörd, men ett högre vetepris. I år är det tvärtom och i slutändan vet jag inte vilket som är bäst. Men det är alltid trevligt att bärga en stor skörd,

säger Hans-Erik Lorin.

Som en av förklaringarna till den goda skörden lyfter han fram en lyckosam strategi. Hör Hans-Erik berätta här i spelaren nedan:

Följ hela Höstveteresan!

Först ut att skörda bland lantbrukarna i Höstveteresan var Ola Persson i Skåne. Redan under den första veckan i augusti var han ute med skördetröskan och tongångarna var positiva.

Höstvetet har avkastat bra, en bra bit över medel. Hittills har både säsongen 2019 och höstvetet varit en ren glädje,

säger Ola Persson.