Följ Ola, Hans-Erik och Johan – dags för Höstveteresan säsong 2! | Syngenta

You are here

Följ Ola, Hans-Erik och Johan – dags för Höstveteresan säsong 2!

Nyhet - Höstveteresan
06.05.2019

Många visade stort intresse för videoserien Höstveteresan förra året. I serien fick man följa tre höstveteodlare i tre delar av Sverige, från bestockning till skörd. Nu startar säsong 2! Följ med på Höstveteresa till Skåne, Östergötland och Västergötland och även live från fältet via fältkamera med väderstation som du kan följa online!

 

Höstvete är den mest odlade spannmålsgrödan i Sverige. Varje år odlas omkring 400 000 – 450 000 hektar höstvete vilket är strax under hälften av den totala spannmålsarealen.

På grund av den torra sommaren år 2018 blev det en tidig sådd och en rekordstor areal av höstgrödor, däribland höstvete. De relativt höga spannmålspriserna gör också att många växtodlare satsar på att maximera skördarna.

Förutsättningarna för en lyckad höstveteskörd skiljer sig mycket mellan åren och inte minst mellan olika regioner och olika gårdar. Mycket kan påverka resultatet och varje fält är unikt och behöver en anpassad strategi.

Häng med på turnén

Under hela växtsäsongen 2019 kommer du att kunna följa tre duktiga höstveteodlare i tre delar av landet – vi ger oss ut på en Höstveteresa till Skåne, Östergötland och Västergötland.

Odlarna kommer att dela med sig av sina tankar och strategier i videos som vi spelar in under säsongens gång, och via en kamera kommer du kunna följa grödan och det lokala vädret via en länk online. Live från fältet!

Första stoppet: Kraftiga vetebestånd

Efter det första stoppet hos odlarna står det klart att vetebestånden är kraftiga, kanske lite väl kraftiga om man ska vara kräsen. Fukt och värme i ett tjockt bestånd kan också leda till tidiga svampangrepp, vilket det gäller att hålla särskild koll på!

Följ fälten live

Du kan du följa de tre fälten live via en live-kamera med väderstation. Vi kommer också att regelbundet göra filmer där odlarna själva berättar om sina strategier. Filmerna kommer läggas upp här på vår hemsida och på vår Youtube och Facebook-sida.